Burn-out behandeling en preventie

Wanneer is een burnout behandeling nodig?

Een burn-out hebben zijn werk gerelateerde klachten waarbij de persoon een laag energieniveau heeft, zich opgebrand voelt, het werk niet meer aankan, zich depressief voelt en concentratieproblemen ervaart. Het is belangrijk wanneer deze klachten zich voordoen dat er hulp wordt gezocht.

Hoe herken je een burn out?

De volgende uitspraken zijn herkenbaar voor mensen met een burn-out. Dan heb je een burn out behandeling nodig!
  • Ik voel me mentaal uitgeput door mijn werk.
  • Aan het eind van een werkdag voel ik me leeg.
  • Ik voel me 'opgebrand' door mijn werk.
  • Ik maak me zorgen dat mijn werk me gevoelsmatig afstompt.
  • Ik voel me gefrustreerd door mijn baan.


Tijdens de behandeling wordt er eerst nadruk gelegd om het lichaam terug energie te geven.


Burnout behandeling

De burn-out behandeling is gericht op het inzetten cognitieve-gedragstherapeutische interventies, ACT therapie, focus of mindfulness training en eventueel slaapexpertise. Tijdens de behandeling wordt er eerst nadruk gelegd om het lichaam terug energie te geven. Door het opbouwend invoeren van activiteiten. Beweging is erg belangrijk in deze fase. Hierna worden moeilijkheden op het werk geïnventariseerd; zijn er zaken die anders aangepakt kunnen worden, meer structuur en planning invoeren, agendabeheer enz. Door middel van mindfulness-technieken wordt er geleerd om meer te ontspannen, los te kunnen laten en minder te piekeren. Ook wordt er aandacht besteed aan assertief gedrag; beter grenzen leren aangeven, mening uiten en leren neen-zeggen. Indien disfunctionele gedachtes een belemmering vormen voor de vooruitgang van de burn-out behandeling worden deze aangepakt door middel van cognitieve therapie, ACT therapie en eventueel EMDR therapie. Op het einde van de burn-out behandeling wordt bekeken hoe de persoon terug kan starten met het huidige werk of dat er naar een andere werkplek gezocht moet worden. Er wordt ook een terugvalplan opgemaakt.

Wist je dat wij ook Burn-out preventie en behandeling aanbieden voor bedrijven? Neem contact met ons op voor meer informatie hierover!
U wenst deze behandeling te starten of wil meer informatie?