Seksuologie

Seks wordt verondersteld plezierig, ongedwongen en spontaan te zijn en in het beste geval is dit zo. Seksualiteit en intimiteit worden echter een probleem als jij of je partner het lastig hebt met een of meerdere aspecten binnen de seksualiteitsbeleving. Erectieproblemen, pijn bij penetratie of doorstoten, seksuele sleur, bepaalde seksuele voorkeuren of verlangens, relationele moeilijkheden naar aanleiding van seksuele problemen, vreemdgaan en verlies van verbondenheid zijn een greep uit de klachten waarmee mensen bij ons terecht komen.

Seksuologie met psychotherapeutische begeleiding brengt soelaas. Er gaat aandacht naar het seksuele probleem en het aanpakken van de klacht middels psycho-educatie en adviezen enerzijds. Anderzijds vragen seksuele klachten ook een bredere kijk ten aanzien van de levenswijze van mensen en koppels, hoe jullie staan ten opzichte van seksualiteit én of er met mekaar over seksualiteitsbeleving kan gesproken worden.

Soms houdt het gedrag van mensen de klacht in stand. Soms heb je pech door een tekort aan privacy in de omgeving. Misschien heb je je hele leven lang al erectieproblemen, maar mogelijk zijn ze recenter ontstaan. Wat is dan de aanleiding en wat houdt het in stand?

Mogelijk heb je negatieve seksuele ervaringen opgedaan in het verleden waardoor je seksualiteit niet kan associëren met plezier. Soms zijn mensen opgevoed vanuit bepaalde mythes dat 'seks zondig is' of 'mannen moeten initiatief nemen, vrouwen moeten ondergaan'.

Aan de slag gaan met seksuele problemen is komen tot een gepaste aanpak van de klacht. Gesprekstechnisch komen we een heel eind, maar je kan ook opdrachten krijgen en oefeningen om samen of alleen te doen.

Seksuele sleur kan doorbroken worden, maar vraagt tijd én een gezonde opbouw naar een hernieuwing van de intimiteit. Seksuele sleur zegt iets over de kwaliteit van de partnerrelatie. Binnen Huis Midori voorzien we dan ook de mogelijkheid om relatietherapie te geven. Omgekeerd kan het ook. Relatietherapie kan aanleiding geven om samen de seksuele klacht om te buigen.

Seksuele klachten naar aanleiding van een traumatische gebeurtenis in het verleden verkennen we samen, met de nodige zorg. Hier raden we niet enkel psychotherapeutische ondersteuning aan, maar kan er tevens gewerkt worden met EMDR technieken.

Aan de slag gaan met seksuele problemen is komen tot een gepaste aanpak van de klacht.


U wenst deze behandeling te starten of wil meer informatie?